Trafiksäkerhet

2 Förarmiljö och last

-Bilder lastsäkring

-Quiz lastsäkring=bilder behövs

Så skapar du trygghet med rätt sittställning och säkrad last!

Att skapa trygghet bakom ratten handlar inte bara om vad som händer ute på vägen, utan också om att ha rätt förutsättningar inuti bilen. Genom att justera sittställningen för optimal komfort och kontroll, samt säkra all last och undvika lösa föremål, minskar du risken för olyckor och ökar säkerheten för alla ombord.

Vikten av att inte ha lösa föremål i bilen

Att ha lösa föremål i bilen är en större fara än många kanske tänker på. Vid en plötslig inbromsning eller krock kan de här föremålen slungas framåt och orsaka allvarliga skador. Här är varför det är så viktigt att alltid hålla bilen fri från lösa saker:

1. Föremål blir farliga projektiler

När du kör i 70 km/h rör sig allt i bilen lika snabbt som bilen. Om du bromsar tvärt eller råkar ut för en olycka, fortsätter alla lösa föremål att röra sig framåt med samma hastighet. Även små och lätta saker kan då bli farliga.

-Klicka på de röda punkterna

En Macbook Pro (1,37 kg) kan vid en krock i 70 km/h träffa dig med en kraft motsvarande 660 kg.

En människa som väger 80 kg skulle vid en krock ha en viktkraft på 38 541 kg.

En iPhone X (0,174 kg) kan träffa med en kraft på 83,8 kg.

En iPhone X (0,174 kg) kan träffa med en kraft på 83,8 kg.

Skrämmande siffror?

2. Föremål kan skada vid en krock

Om du har saker som ligger på sätet, hatthyllan eller golvet kan de kastas runt i bilen vid en krock. Om de träffar någon kan det orsaka allvarliga skador, och i värsta fall kan de slå föraren medvetslös. Det kan också distrahera föraren och öka risken för fler olyckor.

3. Föremål kan fastna och blockera pedaler

Lösa föremål på golvet kan glida runt och fastna under bromsen eller gaspedalen, vilket gör det svårt eller omöjligt att styra bilen. En liten sak som en flaska kan snabbt bli en stor fara.

4. Lastsäkring – att säkra last i bilen

Om du transporterar större föremål eller bagage är det viktigt att säkra dem ordentligt för att undvika faror. Här är några tips för att säkra last på ett säkert sätt:

  • Använd lastnät eller lastgaller: Lastnät eller lastgaller är särskilt viktiga i kombibilar eller SUV, där lastutrymmet är öppet mot passagerarkupén. Dessa hinder förhindrar att föremål kastas framåt vid en plötslig inbromsning.
  • Fördela vikten jämnt: Placera de tyngsta föremålen längst ned och så nära bilens golv som möjligt. På så sätt minskar du risken för att de rubbas under körning och påverkar bilens stabilitet.
  • Säkra lasten med spännband eller remmar: Använd spännband eller remmar för att hålla fast föremålen på plats, särskilt om de är stora eller tunga. Det minskar risken att lasten flyttar sig under körning.
  • Använd bagageutrymmet optimalt: Om möjligt, undvik att stapla för högt i bagageutrymmet. Föremål som ligger högt kan lätt falla och orsaka problem om du måste bromsa hastigt.
  • Var försiktig med öppen bagagelucka: Om du kör med bakluckan öppen, se till att lasten är ordentligt fastsatt och att du använder ett säkerhetsnät eller remmar för att hålla den på plats.

Genom att säkra lasten ordentligt kan du både förbättra bilens köregenskaper och undvika att saker far runt vid en inbromsning eller olycka.

5. Tips för att undvika lösa föremål

  • Använd bagageutrymmet: Lägg alla större och tyngre saker i bagaget. Använd lastnät eller bagageförskjutare om du har sådana för att hindra saker från att röra sig runt.
  • Håll ordning på mindre saker: Förvara mindre saker som telefoner, flaskor och nycklar i bilens förvaringsfack.
  • Säkra större föremål: Om du måste ha föremål på sätet, spänn fast dem med säkerhetsbältet. Det finns också särskilda fästen för att säkra saker som barnvagnar och större väskor.
  • Undvik att lägga saker på hatthyllan: Undvik att lägga lösa föremål på hatthyllan. Vid en plötslig inbromsning kan de flyga framåt och träffa passagerarna.

6. Glöm inte att passagerare också är last!

Passagerare är också last!
Krockhastigheten i filmen är ca 56 km/t, vilket man kanske kan tycka inte är en särskilt hög hastighet.

Lägg märke till att airbagen inledningsvis skyddar förarens ansikte ifrån att slå mot ratten. Dock är den tämligen verkningslös när föraren någon bråkdels sekund senare slungas mot ratten igen på grund av passageraren.

7. Sammanfattning

Lösa föremål och osäkrad last i bilen kan vara farliga vid en olycka eller plötslig inbromsning. Genom att se till att alla saker är säkrade kan du undvika skador och göra bilresan säkrare för dig själv och dina passagerare. Att ta några sekunder för att plocka undan lösa föremål och säkra lasten kan göra stor skillnad!

Körställning

Att hitta en korrekt körställning är inte bara en fråga om komfort, det är en kritisk aspekt av trafiksäkerhet.

-Hur många förare sitter fel i bilen? Gissa och klicka på “Vändkort”

Hur många procent av förarna som vi möter ute på vägen har en felaktig körställning?

Enligt en undersökning som Motormännen gjorde för några år sedan sitter nästan 90% av svenska bilförare fel i sina bilar, vilket ökar risken för skador, särskilt vid kollisioner.

Skrämmande siffror?

En felaktigt inställd körställning kan förvärra skadorna vid olyckor. Om dessa förarna haft en korrekt körställning kunde många skador undvikts.

Varje år drabbas mellan 18 000 och 20 000 trafikanter av whiplashskador i Sverige, ofta på grund av felaktig körställning.

Så här ställer du in stol och speglar

1. Justera stolen i färdriktningen

Nedtryckt koppling

Lätt böjt knä


Tryck ner kopplingen i botten med hälen i golvet och håll kvar den där. Justera stolen så att ditt kopplingsben är nästan helt rakt (endast en liten böjning på knäet).

“Om du sitter längre fram än på bilden riskerar du knäskador vid en krock. Om du sitter längre bak riskerar du skador på höften!”

2. Justera stolen i höjdled.

Spegeln skall inte skymma sikten framåt

Instrumenteringen skall inte skymma sikten framåt

Huvud skall inte vara för nära taket

Ditt siktfält skall inte skymmas av varken instrumentbrädan(då sitter du för lågt), eller innerspegeln, då sitter du för högt.


“Om du sitter för högt ökar risken för skallskador om bilen välter och rullar!”

3. Justera ryggstödets vinkel.

Vristerna på ratten

Raka armar

Lägg händerna över ratten med handlederna vilande på ratten. Justera ryggstödets vinkel så att ryggstödet ligger an mot hela ryggen. Avståndet mellan ratten och bröstet bör inte vara kortare än ca 30cm. Sträva efter att ha en så upprätt körställning som möjligt.


“Om du sitter för nära ratten riskerar du att klämmas mellan ratten och airbagen vid en krock. Om du sitter med en allt för bakåtlutad stol riskerar du att glida under bältet vid en krock!”

 4. Justera nackstödet.

I linje med nacksskyddets överkant


Justera nackstödet så dess överkant är i höjd med hjässan. Nackstödet skall helst inte vara längre än 4cm från nacken.


“Med ett dåligt justerat nackskydd ökar risken för nackskador vid en krock”

5. Justera ratten

Ratten fyller den viktigaste rollen för att bilen ska kunna manövreras korrekt.
Justera alltid ratten efter att du justerat stol och nackskydd. Du bör kunna se hela instrumenteringen. Backspeglarna bör inte skymma din sikt och du ska kunna nå toppen på ratten med handflatan samtidigt
som du har kontakt med ryggstödet. Skapa fri tillgång till hela ratten även mellan ben och nedre delen av ratten.


“Med en dåligt justerad ratt är risken stor att du inte kan styra bilen effektivt i samband med en undanmanöver. Om du sitter för nära ratten riskerar du dessutom att klämmas mellan ratten och airbagen vid en krock. “

6. Justera ytterspeglarna

Du skall bara se ytterst lite av bilen


Justera ytterspeglarna så att du endast ser ytterst lite av bilens sida och har god sikt bakåt. Om du ser för mycket av bilen i spegeln blir döda vinkeln onödigt stor. Höger ytterspegel kan med fördel vinklas en aning nedåt så att du ser lite mer av vägen för att underlätta vid backning. Vinkla den inte för lågt! Du måste fortfarande kunna se bakomvarande trafik.

OBS!
Många kör med felinställda ytterspeglar!
De ställer in speglarna så att de ser rent för mycket av bilen. Du skall endast ytterst lite av bilen. Bilen skall inte täck halva spegeln!

Med felinställda speglar blir den döda vinkeln större!

OBSSS!!!!! GÖR ILLUSTRERANDE BILDER!!!

7. Justera innerspegeln

Du skall se hela bakrutan

Justera innerspegeln så att du ser så mycket du kan av bakrutan och har god sikt bakåt.

 

8. Säkerhetsbältet

Sätt på dig bältet och sträck upp det så att det ligger an mot kroppen, för att undvika onödiga skador. Ta därför av dig tjocka plagg, t ex dunjackor innan du sätter på dig bältet.


.Jämför hur stol och speglar var inställda tidigare med ovanstående instruktion.
Svara på nedanstående frågor i bilen.

Var stolen inställd så att ditt kopplingsben är nästan helt rakt (endast en liten böjning på knäet)?

Bra!

Tyvärr hade du fått onödiga knäskador om du krockat!